Hoppa till innehåll

FAQ

Allmänt

Vi är rikstäckande, så vi finns i hela Sverige.

Nej, vi har ingen egen lokal utan vi har enbart jourhem. Jourhemmen är privatpersoner som har öppnat upp sitt hem för att ta emot djur i nöd via oss.

Ja det kan man! Antingen flertalet Råtthjälpen produkter hos Ramnemarks eller almanacka/presentkort hos Everkin Critters.

Omplacera

Du kan antingen skicka in en ansökan till oss eller skriva till oss via Facebook. Därefter, beroende på din situation, så erbjuder vi olika lösningar.

Nej, tyvärr inte! Vi har ibland inte möjlighet att ta emot djur pga platsbrist och därför prioriterar vi akutfall. Ifall du behöver omplacera, som inte är akut, gör gärna en annons via Råtthjälpens Annonsplats.

Du kan antingen skriva till inkorgen eller ringa till följande nummer: 0760238368, 0736100034

Adoption

Först så behöver man skicka in en intresseanmälan till oss, länken till den finns i varje annons.

När man har fått återkoppling och om du är godkänd, så kommer du behöva lämna ditt personnummer till mailen som angivits. Detta är för att kolla så du inte skulle ha några djurförbud eller liknande hos Länsstyrelsen.

Sedan så bestäms det med upphämtning/transporthjälp och när det närmar sig så skickar vi ett digitalt adoptionsavtal och du kommer behöva swisha adoptionskostnaden till vårt nummer.

Det kostar 450kr/tamråtta, 300kr/mus, 500kr/degus men priserna kan variera beroende på hur många man adopterar. Adopterar man fler än 2st så får man grupprabatt.

Vi brukar hjälpa till i den mån vi kan. Vi letar, precis som ni, transporthjälp av privatpersoner när djuren ska flytta till sina nya ägare som bor långt ifrån jourhemmet som har dom. Transport mellan Skåne och Piteå brukar sällan vara ett problem.

Absolut! Vi bryr oss bara om ifall man kan släppa ut sina djur i ett utrymme där varken katt eller något annat djur kan komma åt dom. Ifall du har den möjligheten så är det inga problem att adoptera.

Medlemskap

Du skickar in en ansökan via denna länken och sen så skickar in en betalning via swish eller bank. Du får ett mail sen när ditt medlemskap godkänts och man ser att betalningen kommit in!

Vårt medlemskap kostar 150kr/år.

Från Oktober månad kan man betala in medlemskapsavgiften för nästkommande år. Du behöver du skicka in en ansökan om att du förnyar ditt medlemskap via denna länken.

Just nu så finns det inga fördelar med att vara medlem förutom att bidra till att ge våra behövande jourdjur den vård dom behöver. Håll utkik på våra sociala medier så kanske någon till fördel dyker upp framöver.

Jourhem

Du behöver vara minst 18 år, ha plats i hemmet, kunna ta dig till en veterinär och ha en bra kommunikation med jourhemsansvariga samt eventuella kontaktpersoner.

Vi behöver jourhem i hela Sverige. Vi har högst tryck på jourhem i Västra Götaland, Stockholm och Skåne.

Vanligtvis så brukar man joura i 1-4 månader men det kan bli längre än så. I vissa fall så stannar djur permanent men då pga hög ålder, kroniska sjukdomar eller för problematiskt beteende.

Du står för mat, strö och inredning samt ev. allergimediciner och kostnaden av skador du eller dina saker råkar ut för. Du kan behöva lägga ut för veterinärvård ifall vi inte skulle ha faktura hos just den kliniken, ifall detta inte går så brukar det gå att lösa med pengar i förväg/på plats.

Du kan ansöka om akutjourhem, detta innebär att du enbart håller djuren under några dagar till 1-2 veckors tid innan de kan flytta till ett annat jourhem.

Absolut! Vi brukar ha möjlighet till att få burar och inredning donerat till oss ifall det är så vi inte redan har flera reservburar hos ett annat jourhem du kan ta.

Upphittat djur

En vildråtta är en brungrå färg med en ljusare mage. Ifall du ser en råtta med någon annan färg eller någon teckning så kan det vara en tamråtta. Ibland kan det även en hyrid, speciellt ifall du bor i Stockholm. Skicka gärna en bild till oss på Facebook så kan vi hjälpa till med att bedömma om den är vild eller tam. Läs mer här!

Skriv antingen till oss på Facebook eller ring/smsa något av följande nummer: 0760238368, 0736100034

Vanligtvis så brukar vi sköta detta, men det går absolut bra att ringa dom. Länsstyrelsen hanterar djur som blivit dumpade av sin ägare medan Polisen hanterar djur som sprungit bort. Ifall djuret är skadat så hanterar inte Polisen det utan Länsstyrelsen.

Du kan ställa ut snällfällor och lägga i något gott. Tänk på att snällfällor behöver övervakas flera gånger om dagen så att ingen obehörig tar den om ett djur är fångat eller att ett vilt djur fastnat i fällan.

Du kontaktar oss så fort du får möjlighet till det. Du behöver se till att ha en bur, som går att andas i, samt ge de vatten och mat. Ifall du inte har något foder så kan du ge knäckebröd, müsli, frukter och annat. Det är bättre att de får något att äta än inget!