Hoppa till innehåll

Vad vi gör och varför vi finns

Råtthjälpen är en ideell förening som aktivt arbetar för att minska antalet utsatta tamråttor i Sverige, och hjälpa tamråttor i nöd till en ljusare framtid. Vårt huvudsakliga syfte är att fånga upp tamråttor som inte har någonstans att ta vägen och hjälpa dem vidare till ett hem där de kan få leva tills de slutligen vandrar vidare. Råtthjälpen ska vara en sista utväg när inga andra alternativ finns – ett skyddsnät som fångar upp de individer som verkligen behöver det.

Utöver vår omplaceringsverksamhet arbetar vi även med att öka kunskapen om tamråttan för att på så sätt höja dess status som sällskapsdjur och därigenom förhindra att råttor far illa som en följd av okunskap. Vår högsta önskan är att vårt arbete inte ska behövas. Först när vi inte längre behövs, har vi nått vårt huvudsakliga mål. Fram till dess fortsätter vi att kämpa för varenda tamråtta.

Hur vi jobbar

Råtthjälpen strävar efter att ha ett rikstäckande nätverk med engagerade personer och jourhem över hela Sverige, som står redo att ta emot råttor i behov av en trygg plats att landa på i väntan på att få komma till sina perfekta hem.

Till Råtthjälpen kommer tamråttor i alla åldrar med olika bakgrunder. En del kommer från nedlagda uppfödningar, andra har hittats övergivna eller hotats till avlivning av tidigare ägare. Ibland finns det även kullar uppväxta i jourhem för omplacering. Våra jourhem utvärderar och rehabiliterar råttorna innan våra kontaktpersoner annonserar att råttorna är redo för flytt. Därefter börjar arbetet med att matcha rätt råtta med rätt hem. Målet är att alla råttor som lämnar oss ska få hem där de får stanna resten av livet.

En symbolisk summa tas ut vid adoption då vi anser att inga djur, oavsett art, bör skänkas bort. Pengarna går till vår ideella verksamhet så vi kan fortsätta med vårt arbete att hjälpa utsatta tamråttor. Eftersom vi inte arbetar på någon specifik plats i Sverige, så går allt direkt via våra kontaktpersoner och våra utvalda jourhem.

Hur du kan hjälpa

Vi är helt beroende av gåvor och donationer från godhjärtade människor samt ideell arbetskraft. Vill du stödja oss kan du göra det genom att sponsra och skänka saker till våra jourhem eller kontaktpersoner nära dig, hjälpa till med transporter eller skänka gåvor till oss via vårt swishnummer (123 287 30 57). Du kan även bli medlem i föreningen här.

Var vi finns

Råtthjälpen är rikstäckande och jobbar över hela Sverige med ett engagerat kontaktnät. Vi har i nuläget fyra kontaktpersoner som är utspridda från Norrbotten i norr, till Stockholm i söder. Utöver det har vi ett större antal jourhem.