Hoppa till innehåll

UPPHITTAD RÅTTA – VAD GÖR JAG?

Tyvärr är det inte ovanligt att människor släpper ut sina tamråttor när de tröttnar på dem, i tron om att de kommer klara sig bra ute i det vilda. Tamråttor är domesticerade djur som inte hör hemma i det vilda, så om du ser en tamråtta utomhus är det jättebra om du ser till att fånga in den och sedan kontaktar oss, så kan vi hjälpa dig att få råttan till ett av våra jourhem.

Hur ser jag att råttan är tam?

Vilda råttor är helt mörkbruna/viltfärgade (agouti). Om du ser en råtta i någon annan färg, eller en råtta som har vita tecken på kroppen, så är den med allra största sannolikhet en tamråtta. Tamråttor kan också vara viltfärgade, men de har då oftast vita tassar eller vita tår. I Sverige är det ovanligt med tamråttor som är viltfärgade helt utan vita tecken.

Vilda råttor är alltid släta, medan tamråttor även kan vara lockiga (rex). Bara tamråttor är dumbo (runda öron som sitter lite längre ner på sidan av huvudet), vildråttor är alltid toppörade.

Råttan på bilden nedan är viltfärgad/agouti, det vill säga samma färg som vildråttor. Hon har även dumboöron och lockig päls (rex) och man kan därför se att hon är en tamråtta.

Råttorna på bilderna nedan är släthåriga, precis som vilda råttor. Men då råttan är tecknad (samt inte den bruna viltfärgade agouti), ser man lätt att det är en tamråtta. Just dessa två varianter på utseende nedan är de vanligaste förekommande från djurbutiker och grossister, och därav också en av de vanligaste tamråttorna man kan hitta utsläppta utomhus.

Hur fångar jag in råttan?

Rädda råttor går att fånga in med till exempel en hov eller med en burfälla, ofta kallad “snällfälla”, det vill säga en fälla där råttan blir fångad i en bur utan att skadas. Om råttan är lite modigare kan det räcka med att fånga in den med hjälp av en handduk eller genom att ställa fram en transportbur med något gott i (gärna något som luktar mycket, till exempel ägg, tonfisk eller blötmat för katt eller hund) och stänga luckan när råttan har vågat sig in. 

Om du behöver använda händerna för att fånga in råttan, så använd gärna rejäla arbetshandskar när du hanterar råttan, för att minimera risken att bli biten innan du vet vad den tycker om människor.

Om du har försökt fånga in råttan utan framgång eller helt enkelt inte har möjlighet att själv fånga in råttan, kontakta oss på Råtthjälpen så gör vi en insats.

Kort om smittorisk och karantän

En råtta som har varit ute i det vilda kan ha kommit i kontakt med smittor från vildråttor. Det bästa är därför om råttan kan komma in till ett hem där det inte bor några andra råttor, och sitta i karantän i några veckor där. Vissa smittor är så kallade zoonoser, det vill säga smittor som kan överföras till människa. Dessa är ovanliga, men det kan vara bra att nämna att risken finns. Det är därför viktigt att vara noga med hygienen och tvätta eller sprita händerna efter kontakt med råttan. Man kan gärna byta kläder efter att ha hanterat råttan.

Om råttan hålls i ett hem där det finns råttor sen innan, så är det svårt (i princip omöjligt) att hålla strikt karantän då vissa smittor är luftburna. Det man dock kan göra är att hålla råttan i ett separat rum med dörren stängd, och vara noga med spritning av händer samt klädbyte när man går mellan råttorna.

När råttan väl är inne

När du väl har lyckats fånga råttan behöver den någonstans att bo under tiden du antingen hittar ett permanent hem, eller tills något av Råtthjälpens jourhem kan ta emot råttan. Om du har tillgång till en gallerbur (med galleravstång på 1-1,5 cm) av något slag är det såklart det bästa, men det är långt ifrån alla som sitter med burar hemma.

Tillfälliga lösningar kan till exempel vara att låta råttan bo i badrummet (kolla så det inte finns några utrymmen där råttan kan smita eller fastna, eller några sladdar som de kan gnaga på), i ett badkar med en handduk i bottnen (lägg gärna hönsnät över badkaret), i en stor plastlåda med lufthål i locket eller något liknande. Kartong är inte att rekommendera någon längre tid då råttor väldigt snabbt kan tugga sig ur en sådan. Akvarium eller terrarium kan också fungera som tillfällig bostad.

Kom ihåg att tamråttor är duktiga på att både hoppa och klättra, så det är viktigt att hålla dem någonstans där det antingen finns ett tak (till exempel hönsnät) eller där kanterna är så pass höga och halkiga att råttorna inte kan klättra upp längs dem eller hoppa över dem (räkna med minst 80 cm högt).

Omvårdnad

Lägg handdukar, fleece eller tidningar (kom ihåg att ta bort eventuella häftklammer) i bottnen på din provisoriska bur. Toa-lätt är en typ av pappersbaserat strö för kattlådor som också fungerar till råttor och finns på nästan alla mataffärer. Undvik så kallat kutterspån som också ofta säljs på mataffärer. Ge gärna råttan lite extra fleece eller rivet tidningspapper som den kan boa med och gosa in sig i för att känna sig tryggare.

Ställ in en vattenskål (eller en vattenflaska om du har en gallerbur) till råttan och titta gärna till den några gånger per dag då råttor har en tendens att smutsa ner vatten rätt snabbt. Kortare stunder kan även gurka eller vattenmelon fungera istället för en vattenskål.

Råttor äter under en stor del av dygnet och behöver ha tillgång till mat. Upphittade råttor kan ha svultit och vara extra hungriga, och det är därför viktigt att de får mat så snart de har kommit in. Här är några tips på mat som de flesta redan har hemma eller har lätt att få tag i:

  • Barnmatsburkar
  • Havregryn eller havregrynsgröt. Gryn av andra sädesslag fungerar också bra
  • Osötad müsli (bra som tillfälligt substitut till torrfoder), osötade frukostflingor
  • Ris, couscous, bulgur, pasta och liknande (både kokt och torrt)
  • Grönsaker, bär och frukt
  • Kokt ägg
  • Tonfisk på burk
  • Knäckebröd
  • Nötter, solrosfrön, pumpakärnor och andra fröer
  • Science Selective Rat och Complete Rat & Mouse är två färdiga råttfoder som säljs på din lokala djurbutik.

Hona eller hane, hur ser jag skillnad?

Den absolut tydligaste skillnaden mellan könen är att hanar har en stor pung som är väldigt svår att missa. Det är dessutom bara honor som har spenar/bröstvårtor. Dessa kan ses som små prickar längs med hela sidorna av råttans mage. En hona har 6 spenar på varje sida. När hon inte är dräktig kan dessa vara lite svåra att se, och ser som sagt bara ut som små prickar i pälsen. Om du har hittat en råtta med tydliga spenar så har hon mest troligt en kull någonstans. Kontakta Råtthjälpen för råd.

Kom ihåg: Finns det en råtta kan det finnas fler!

Eftersom det är lag på att råttor ska hållas minst två och två, så är det inte ovanligt att det är fler än en råtta som har släppts ut. Om du har möjlighet, så håll gärna koll kring platsen där du hittade råttan, för risken är tyvärr stor att det finns minst en råtta till i samma område.

Om du hittar fler råttor, så håll dem åtskilda om du inte har erfarenhet av att sätta ihop råttor med varandra. Honor och hanar får inte sitta i samma bur eftersom honan garanterat kommer bli dräktig då.